27 Şubat 2016 Cumartesi

Roma 3

Pegasus'tan erken tarihli aldığımız kampanyalı biletlerimizin günü geldi çattı. En uygun bu ay içerisinde bulduğumuz ve bu mevsimde de görmek için Şubat ayını seçtik. Kişi başı 190TL ödediğimiz uçak biletlerine daha sonra online checkin puanı olarak 50TL puan verilmesi bizi ayrıca memnun etti:). Otelimiz merkezi bir bölge olan Termini bölgesindeki Hotel Regio oldu, Konumu ve temizliğiyle gayet yeterli bir seçim oldu. Bana kalırsa tur ile gitmeyenlerin konaklama bölgesi kesinlikle burası olmalı, fakat Termini istasyonunun haritaya göre arka kısımları biraz daha sapa bölgeler, buraları tercih etmemekte fayda var. Aşağıdaki harita üzerinde öncelik verilmesi gereken bölgeleri işaretledim, buradan da faydalanabilirsiniz.



İlk defa bu ayda gittiğimiz Roma'yı bu kadar soğuk ve yağışlı gördük, fakat hava dezavantajına rağmen şehrin sakinliği bizi son derece memnun etti. 3. kez ziyaret ettiğimiz şehir, artık bizde ikinci bir memleket intibası uyandırmaya başladı:) Havaalanından şehir merkezine ulaşım konusuna bir önceki Roma sayfasında değinmiştim, şehir içindeki ulaşımla ilgili ise; her metro girişindeki otomatlardan; 100 dakikalık, 1 günlük, 2 günlük gibi farklı seçeneklerde biletlerinizi alabiliyorsunuz. 100 dakikalık biletlerde metroyu sadece bir kez kullanabiliyorsunuz ama metro dışında otobüsleri süresi içinde istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Otobüslerde biletinizi sadece ilk kullanımda makineye okutmanız gerekiyor, daha sonraki binişlerinizde bu işlemi yapmanıza gerek yok. Metro haritasına Roma 1 sayfasından ulaşabilirsiniz.




Roma Pass
En az 2 gün Roma'da kalacaksanız ve en az birkaç müze gezecekseniz bu kartı almanızda fayda var. 2 gün ve 3 gün olmak üzere 2 seçeneği bulan bu kartla süresi boyunca şehir içi ulaşım araçlarına limitsiz binebilirsiniz. Ayrıca 2 günlük olanda 1 müzeye, 3 günlük olanda ise istediğiniz 2 müzeye giriş hakkınız bulunuyor. Müzeye girişte asıl avantajı ise girişte bulunan uzun kuyruklara hiç girmeden, sıranın başındaki Roma Pass kapısından bir VIP havasında girmeniz:). 2016 Şubat tarihinde 2 günlük Roma Pass 28€, 3 günlük ise 36€ olarak satılıyordu. Zaten sadece Kolezyum'a giriş için 12€ ödüyorsunuz, her bir 100 dakikalık bilet için 1,5€, 1 günlük bilet için 7€ ödemeniz gerekiyor. Buna göre bütçenize uygun olanı seçebilirsiniz. Termini ve bazı metro istasyonlarından satın alabilir, Roma Pass ile daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Mevsim kış olmasına rağmen her yer yine çok renkliydi. Bir tarafta İskoçlar, diğer tarafta yine yöresel kıyafetleriyle Ekvator ülkelerinin geçiş töreni ve ne olduğunu tam anlayamasam da bir örnek ceket giymiş o abiler :)
  


























Biraz da yemek konusuna değinelim:) İspanyol merdivenlerinin karşı sağ çapraz sokağı adeta bir gastronomi sokağı gibi. Makarnaların bir yandan açılıp bir yandan pişirildiği Pastificio, yediğim en iyi tramisunun üreticisi Pompi pastanesi ve eve dönerken yanınızda götürmeniz için iyi parmesan bulabileceğiniz bir şarküteri, hepsi bu sokakta.

Pastifitio bir yandan ayak üstü taze makarnanızı yerken bir yandan nasıl yapıldığını izleyebileceğiniz, son derece lezzetli soslarla servis edilen makarnaların bulunduğu bir dükkan. Soslar sürekli değişiyor, daha önceki gelişimizde kendimize uygun bir sos bulamamıştık, ama bu sefer son derece lezzetli bir acılı domates soslu spagetti vardı.



Rome Travel Guide (Ulmon) Şehrin sokaklarında elinizde turistik haritayla dolaşmanın hazzı başka, fakat işi biraz daha kolaylaştırmak isterseniz bu programı kullanmanızı tavsiye ederim. İnternet üzerinden çalışmadığı için  görül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. GPS üzerinden çalışan bu program gideceğimiz tüm adreslerde bize çok yardımcı oldu. Bu tip bir programı gitmeden indirmenizi kesinlikle öneririm. Apple ve Android için linkleri burada bulabilirsiniz

Baffetto İtalyan Pizzası Roma'ya kadar geldik özel bir şeyler yiyelim derseniz buraya mutlaka gitmelisiniz. Başka bir yerde görmediğimiz tarzda hazırlanan pizzaları, esnaf lokantası havası veren çalışanlarıyla farklı bir mekan. Kapısında yağmur da olsa sıra olan bu mekana vaktiniz varsa biraz daha geç saatte gidin, yanlış hatırlamıyorsam gece 01:00'e kadar açıktı. Bizdeki lahmacun çıtırlığında hazırlanan pizzalara daha önce başka bir dükkanda rastlamadık. Bizim favorimiz soğanlı-mantarlı oldu, diğerlerinin de tadına bakmanızda yarar var.






İtalya'da vergi iadesi (İtalya'da Tax Free)


İlk defa bu gidişimizde yaşayarak kazandığımız bu tecrübeyi merak edenler için paylaşmak istedim. Bu seferki planımızda Apple Store'dan telefon da almak vardı, araştırdığımız kadarıyla en kolay mağaza Euroma2 alışveriş merkezinin içindeki şubeydi. Mağazaya gittiğimizde 2 adet telefon alacağımızı söyledik satıcı arkadaşın "bugün şanslı gününüz" diyerek liste fiyatından %10 indirim uygulaması bizi ayrıca memnun etti. Tax Free istediğimizi belirttik ve o da pasaport bilgilerini girerek pos makinesi benzeri bir cihazdan iade alacağımız evrakı verdi. İadenin yapılacağı kredi kartına ait bilgileri bu fatura üzerine yazmanız gerekiyor. Şimdi gelelim Hava alanındaki işlemlere.

Tax Free için hava alanında yapılacaklar; işleyişin değişmesi ihtimaline karşı check-in öncesinde gümrük (custom/dogana) bölümüne gitmenizde fayda var. Burada yapmanız gerekenler tabelalarda anlatılıyor. Bizim izlediğimiz yol ise; önce check-in'inizi yaptırıyorsunuz ama vergi iadesi alacağınızı söyleyerek bavulunuzu içeri vermiyorsunuz. Daha sonra gümrüğe gidin faturanıza kaşe vurdurduktan sonra yan bankoya giderek evraklarınızı teslim ediyorsunuz ve bavulunuzu bankonun yanındaki bölümden gönderiyorsunuz (merak etmeyin o sizin uçağı bulur:)).Kartımıza 4-5 gün içerisinde, aldıklarımızın %12'si kadar iade yapılmıştı.

Paris yazısında görüşmek üzere..