2 Temmuz 2013 Salı

Prag

Kamil : Orta Avrupa gezimizin ikinci durağı Prag oldu, şehir yine merkezden dışa doğru bölgeler halinde ayrılmış durumda. Aşağıdaki turistik haritada önemli noktaları görebilirsiniz. Prag'da kullanılan para birimi Çek Korunası,  Avrupa Birliği ülkelerinden olsa da para birimini şuan için değiştirmemiş. Para bozdururken dikkatli olmanız gerekiyor, orta büyüklükteki otellerin içerisinde döviz büroları bulunuyor bunları kullanmanız daha güvenli, eğer dışarıda bozduracaksanız Çek korunası yerine benzer ve değeri daha düşük olan Macar Forinti verebilirler buna da dikkat etmenizde fayda var. Harcamalarınızda basit bir hesap yapmak isterseniz 1TL = 10 Çek Korunası, yani 240 Koruna = 24TL gibi düşünebilirsiniz.

Prag Turistik Haritası
Kamil : Prag'da ulaşım konusunda hiç sıkıntı çekmedik, burada da saatlik, günlük, 3 günlük olarak bilet temin edebilirsiniz, burada da hiç bilet kontrolüne rastlamadık ama yine de metronun ya da otobüslerin içindeki makinelere onaylatarak biletinizi aktif etmeyi ihmal etmeyin. 


Prag Metro Haritası

Kamil : Turumuza ilk Prag Kalesi ve ST. Vitus Katedrali ile başladık. Tüm heybetiyle ayakta duran yapı yine dışında kullanılan işlemesi kolay fakat çabuk kararan malzeme nedeniyle kararmaktadır. Kalede her saat başı düzenlenen nöbet devir teslimini izleyebilirsiniz.












Kamil : Katedralin arka tarafından aşağı doğru bir yol inmekte, zaten herkes genelde bu yoldan gidiyor. Bu yol kralın yolu olarak anılıyor, yanlış hatırlamıyorsam taç giyerken buradan başlayıp Old Town Meydanına kadar yürüyorlarmış. Zevkli bir yoldur, birde yeni evlenenleri görebilirsiniz bizde Çamlıca tepesi fotoğraf için popüler mekansa burada da burası aynı şekilde. Mevsiminde giderseniz üzüm bahçelerinin arasından yürüyebilirsiniz, ayrıca şehri tepeden fotoğraflayabileceğiniz güzel noktalar da var.





Kamil : Burada fayton yok ama onun yerine turistler için ufak şehir turları atan klasik arabalar var, bir de çok fazla masaj salonu gördük, bunlara dikkat çekmek için de aşağıdaki gibi çeşitli reklamlar yapılmış :) bu arada masaj salonu dendiğinde aklınıza başka şeyler gelmesin, bunlar dışı tamamen camekanlı yerler :) 































Kamil : Yukarıda görmüş olduğunuz yerler Lesser Town bölgesiydi, Charles Köprüsü üzerinden Old Town bölgesine geçiyoruz. Köprü üzerinde birçok heykel bulunmaktadır, alttaki fotoda belinde kılıç olan heykel Türkleri anlatmaktaymış, alttaki boşlukta yalvaran insanlar bulunuyor.


Kamil : Köprüden karşıya geçtiğinizde kalabalığı takip edin, sizi direkt olarak Old Town Meydanına götürecektir. Meydan turistlerin en yoğun olduğu bölgelerden, burada ünlü Astronomik Saat, Belediye Binası, Nicholas Kilisesi ve Tyn Kilisesi gibi birçok mekan bulunmaktadır.






Kamil : Astronomik saatin uzun bir hikayesi var, bunu yazmayacağım ama internette kolayca bulabilirsiniz. Her saat başı kuklalar ile bir animasyon gerçekleşir ve büyük bir kalabalık bunu izler, gitmişken izlemenizde fayda var. Kalabalık oluyor 5-10dk önceden oralarda bulunursanız daha yakından izleyebilirsiniz. 


Kamil : Burası Franz Kafka'nın yaşadığı şehir, edebiyatla ilgileniyorsanız onunla ilgili birçok şeyi bulabilirsiniz, heykeller, yaşadığı ev ve adına açılmış bir müze dahi var. 


Kamil : Bu kadar dolaştıktan sonra gözler artık sadece yemek mekanlarını aramaya başladı:) genelde arka sokaklarda daha mütevazı yerler ararız, yine dolaşırken gözümüze bir yer kestirdik. Aslında aldıklarımız buranın kendi mutfağından değil ama kendi mutfakları turistlere hitap etmediğinden pizza ve makarnada bence çok çok iyiler, Türkiye'de yemediğimiz pizzaları yedik, aşağıdaki mantarlı ve üzeri soğanlı pizza da son derece başarılıydı. Bir tecrübemizi de paylaşmak isterim,  3 peynirli tortellini almıştık bizde genelde içinde peynir olur, orada da öyle diye düşündük fakat baktığımızda içerisinde domuz eti olduğunu gördük. Böyle bir isteğiniz olursa mutlaka içindekileri sorun, sağ olsun arkadaşlar hemen geri aldılar ve parasını da almadılar, zaten pizzalarla çok rahat 2 kişi doyabiliyor, birkaç yerde yedik ve hepsinde 2 kişi çok rahat doyacak büyüklükte geldi.



Kamil : Siz siz olun herkesin dilinizin bilmediğini düşünerek çok rahat konuşmayın:) dükkanın önünde oturmuş tam yemeklerimiz gelmişti ki yanımızdan bir aile geçti, önde büyükanne arkada torun ve arkada anne-baba. Öndeki yaşlı teyze dilinizi bilmediğimizi düşünerek " o pizzanın hepsini o kız mı yiycek" dedi :)) bende "yok paylaşacağız" deyince bizim de Türk olduğumuzu anladı:) önce kaldı ama sonra hep beraber gülünce afiyet olsun deyip gittiler :)




Kamil : Prag gecelerine gelecek olursak, gece hayatı çok hareketli, gece klüpleri çok fazla. Fakat tavsiye almadan her mekana girmemenizi öneririm, bizim Aksaray'daki gibi 2 bira için yüksek meblağlar ödemek zorunda kalmayın. Old Town meydanı ve sahilden birkaç gece fotoğrafını da bu arada paylaşalım. Tripod olsaydı daha iyi olabirdi.









Kamil : Bir sonraki gün planımızda Karlovy Vary'e gitmek vardı, turla gitmek isterseniz kişi başı 60€ civarı, eğer kendiniz gitmek isterseniz tam yarı yarıya fiyat düşüyor. Bizim zaten amacımız gidebildiğimiz yerlere turdan bağımsız kendimiz giderek yolculukları kendimiz yaşamaktı. Fakat hesaba katmadığımız bir şey vardı o da bilet bulamamak :) Eğer siz kendiniz gitmek istiyorsanız ya biletinizi önceden alın (gidiş ve dönüş) ya da terminale erken gidin. Nasıl gideceğinize gelecek olursak; yukarıda metro haritasını gördünüz, buradan Florenc durağına gidin, metrodan çıktığınızda direkt terminalin önüne çıkacaksınız. Otobüs firmasının adı Student Agent, buradan kalkış saatlerini de görebilirsiniz. 

Kamil : Bizde Karlovy Vary'e gidemedik ama boş durmak olmaz diyerek şehri adımlamaya devam ettik.




Kamil : Yol üzerinde ufak bir semt pazarına rastladık, tam da sevdiğimiz gibi yerel bir şeyler bulabileceğiniz bir yer:) Hemen aşağıdaki makaralar ise buranın yerel tatlılarından Trdlo, bizim kokoreç düzeneğinde ve şeklinde vanilyalı hamur işi bir tatlı. Yeme fırsatımız olmadı maalesef.




























Kamil : Daha sonra güzergahımızı Petrin Tepesi olarak değiştirdik. Otelinizden ya da Turist danışma masalarından şehir haritası mutlaka edinin. Tramvayla Ujezd durağına gitmeniz gerekiyor, buradan finikülerle tepeye çıkabilirsiniz, ama inişi yürüyerek yapmaya dikkat edin, gerçekten çok güzel ve şehri fotoğraflayabileceğiniz çok güzel noktalar var.






























Kamil : Bir akşam ekstra tur olarak düzenlenen Orta çağ Gecesi turuna katıldık, eğer turla gidiyorsanız buraya her firma tur düzenliyormuş. İlk olarak av köşkünü geziyorsunuz, burada birçok hayvanın mumyalanmış beden ya da başlarını görebilirsiniz. Hemen sonrasında çağına uygun dekore edilmiş olan mekana geçiyorsunuz, içerisi çok az aydınlatılmış bu nedenle çok fazla fotoğraf çekemedik. Bu gecede neler var derseniz; yemek, canlı müzik ve küçük gösteriler var. Menüye gelince Ördek, Tavuk, Geyik eti, Soslu patates, ve yanında salata vardı, tüm etlerin tadına baktım bence gayet lezzetliydi (Burçin et konusuna pek girmeden patates üzerinden devam etti :) İçecek olarak da şarap ve bira çeşitleri var, alkol oranı daha yüksek olan siyah birayı deneyebilirsiniz.






Kamil : Prag gezimizi de böylece tamamlamış olduk, Son fotoğrafla sayfamızı bitiriyoruz. Budapeşte sayfasında yakın zamanda görüşmek üzere :)


Kamil Gelgeç Burçin Zeybek Burçin Gelgeç Prag Gezi Notları, Petrin Tepesi, Prag Haritası, Karlovy Vary'e nasıl gidilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder