4 Temmuz 2012 Çarşamba

Napoli - Pompei

NAPOLİ

Kamil: Roma'da kaldığımız bir günde de Napoli-Pompei turuna katıldık, asıl amaç Pompei'yi görmek tabi. Asırlar önce taşkınlıklarından dolayı bir şehrin küller altında kalarak tamamen yok olması ve çıkarılmaya başladığında insanların ne şekilde öldüğünün bile biliniyor olması çok ilginçti.


 
Kamil: İlk durağımız Napoli. Sicilya tarafına indikçe tehlike riskinin arttığını herkes bilir, 200 bayandan birinin (yanlış hatırlamıyorsam) yüzük parmağının olmadığı söylendi, bunun nedeni ışıklarda duran arabalara motorlu iki kişi yaklaşıyor ve biri yüzüğü almak için parmağı kesip hızla uzaklaşıyormuş. Bunu duyduktan sonra tabi daha dikkatli olmaya başladık:)


Kamil: İtalya'da genel olarak motorsiklet kullanımı çok fazla, ama Napoli'deki kadar yoğun kullanıldığını görmedik.İnsanların genel olarak tembel ve kural tanımaz olduğu söyleniyor, öyle ki çoğu aracın trafik sigortası yok, buradakiler otomobilleri sadece araç olarak kullanıyorlar, yani iki kişi kaza yaparsa inip birbirlerine bakıp sonra da gülüp giderlermiş, çoğu araçta kaza izi görebilirsiniz.






Kamil:Sahildeki Napoli Kalesi, ilk günkü sağlamlığını koruyan kalenin harcında yumurta kullanıldığı ve bu yüzden sarı renkte olduğu sanılmakta.






Kamil:Burası tam bir anti düzen kenti, bir binanın birkaç farklı renkle boyandığını bile gördük, yukarıdaki fotoğraflarda karmaşık yapı kendini gösteriyor:)



Kamil: Yukarıdaki fotoğraf şehrin ilk alışverişmerkezlerinden birine ait, cam tavan gerçekten de çok ferah bir ortam sağlıyor, teknolojinin şimdiki kadar olmadığı dönemlerde insanlar doğal şartlardan faydalanmayı daha iyi biliyorlarmış.



 




Kamil:Ve Napoli'den ayrılmadan sıra geldi alışverişe, çeşit çeşit makarnaların ve sosların içinde insan kendini kaybediyor, yukarıda Burçinin kendini kaybettiği anları da görebilirsiniz:) ayrıca fotoğraflarda olmasa da bir kısım parmesanımızı buradan aldık, bir kısmını diyorum çünkü bilmediğimiz bir yer olduğu için birkaç farklı yerden almak zorunda kaldık. Ama hepside çok iyiydi gerçekten. Fiyatları çok hatırlayamadığım için bununla ilgili bilgi veremeyeceğim maalesef.

POMPEI

Kamil:Zamanının ilerisinde yaşayan şehir, dönemin önemli ticaret merkezi Pompei. Pompei nasıl yok oldu? Şehrin sonunu getiren hemen arkasındaki Vezüv yanardağı, Yanardağ MS79 yılında büyük bir gürültüyle aktif hale geçer, ve kül bulutu şehrin üzerini kaplamaya başlar, görüş mesafesi 0'a düşer, insanlar nereye gittiğini bilmeden koşuşturmaya başlarlar ve bir kısmı yanardağa doğru koştuğunun farkında bile değildir. Kül ve lavların sıcaklığı havadaki oksijeni azaltır ve insanlar boğularak ölmeye başlarlar, denize doğru kaçanlar depremin etkisiyle oluşan dalgalarla sahile geri vurur. Ve şehrin üzerini örten kül ve lavlar yaklaşık 6-7 metrelik yükseltiyle herşeyin üzerini tamamen kapatır. 


Kamil: Yukarıdaki fotoğrafta şehrin hemen arkasında tüm heybetiyle felaketin mimarı durmaktadır. 1500'lü yıllarda başlanan kazılarla şehrin büyük bir bölümü tekrar çıkarılmış, ama bir kısmının hala çıkarılmayı beklediğini ve gelecen nesillere miras bırakılmak üzere özellikle çıkarılmadığı bilgisini aldık. 


Kamil: Burada insanlar ticarette kendilerini o kadar geliştirmiş ki farklı dillerde gelen tüccarlar anlaşabilsin diye her yerde resimli anlatımlar mevcut, örneğin yukarıdaki fotoğraf hamalların bulunduğu alan olduğunu gösteriyor.


Kamil: Bu fotoğrafta ise zamanın döviz büroları bulunmaktaymış, tüccarların kolay ticaret yapabilmesi için bir kolaylık daha.







Kamil: Tüccarların kandırılmaması için de önlemler alınmış, bu alan zabıtaların görev yeri. Örneğin 2kg bir mal aldınız ama bunun hileli olduğunu ve 2kg olmadığını düşünüyorsunuz, pazar yerindeki görevlilere gidip durumu bildirdiğinizde bir de onlar tartıyor. Eğer satıcı hileli tartmışsa eli kesilerek diğerlerine ibret olması sağlanırmış. Ayrıca fotoğraflarını eklemediğimiz genel evlerin yerlerini gösteren cinsel organ resimleri de var, bu çizimler genel evin o yönde olduğunu gösteriyor. Tüm bu cazip ortamdan dolayı tüccarların uğrak yeri olan bu şehir hızlı bir büyüme yaşamış..


 



Kamil: Aşete, put gibi birçok inanca sahip olan insanlar için ayrı inanç yerleri yapılmış, yukarıdaki fotoğraflarda da görüldüğü gibi hamgi inanca sahipse tüccarlar o alana gidip ticaretinin iyi gidip gitmeyeceğini sorarlarmış, oradaki din yetkilisi de ticaretin kötü gideceğini ama 4 tane (o an kaç tane derse:) hayvan kurban ederse bunun tersine döneceğini söylermiş. Tabi tüccarlar inançları gereği buna uyarlarmış, bence insanların asıl kazıklandığı yer burası :)


Kamil: Yukarıdaki fotoğrafta görünen yerdeki taşlar da ilgimi çekmişti, bunlar her sokakta farklı sayıda var. Eğer yerde 3 taş varsa bu yolun gidip geliş olduğunu gösteriyor, çünkü taşların arasından araçların tekerlekleri geçiyor. Eğer tek taş varsa da bu yolun tek şeritli olduğunu gösteriyor. Diğer bir kullanım amacı da yaşlıların karşıdan karşıya geçerken yüksek kaldırımlardan inip çıkmaya çalışmaması, ayrıca yağmurlu havalarda karşıdan karşıya geçerken akan sudan etkilenmemek için de kullanılırmış. Bu gibi hala devam eden sorunların o zamanlarda küçük düşüncelerle aşılması gerçekten adamların zeki olduğunu gösteriyor.




Kamil:Üstteki bölümler ise bizim kuru temizlemenin o zamanki ilk aşamasını gösteriyor. O zamanlar yaygın olarak kullanılan köleler burada da çalışttırılmaktaymış, leke çıkarıcı olarak kullanılan idrarın içerisinde çamaşırlar ezilerek temizlenirmiş:) korkmayın o zamandan bu zamana çok şey değişti, kuru temizleme kullanmaya devam edebilirsiniz:)


Kamil: Ve sıra geldi en çok merak edilen bölüme, bu insanlar neden öldü? nasıl 2000 yıl boyunca ölüm şekilleri korundu? Teknolojide ve ticarette ileride oldukları biliniyor, ama bu ilerleme insanlarda bir doyum noktası oluşturmuş ve artık çarpık ilişkiler başlamış. Hem cinsleriyle olağan sayılan ilişkiler, aile içi olağan sayılan ilişkiler ve özel hayatın halka açık bir şekilde yaşanmasının yadırganmamasının bu insanların cezalandırılmasına neden olduğu sanılıyor.


Kamil: Peki nasıl böyle kaldılar?  Vezüv'den püsküren küller ilk kente ulaştı ve havadaki karbondioksit seviyesini arttırmasıyla insanlar nefes alamaz oldu, çoğu kişi birkaç nefes yaşayabildiği sanılıyor. Aynı zamanda dağdan forlayan volkanik taşlar insanların üzerine yğamaya devam etti ve üzerlerini 2 gün boyunca kapattı. Bu volkanik maddeler donarak sertleşti ve içerisindeki cesetler çürüdüğünde onların ölüm şekillerinin de kalıpları çıkmış oldu. Kazılar sırasında bir boşluğa gelindiğinde hemen orası alçıyla doldurularak o kişinin felaket anındaki pozisyonu çıkarılıyor. Yukarıdaki insanın bir köle olduğu belindeki kemerden belli oluyor ve felaket sırasında sahibinin eve bakması için onu eve zincirlediği sanııyor.





Kamil: Üstteki fotoğraf ise şehirde bulunan 2 adet antik tiyatrodan biri. Rehberimizle denedik gerçekten normal konuşma seviyesinde bile ses rahatça duyulabiliyor, akustiği gayet başarılı bir yer. Hemen arkasında görülen kısım da aşağıda daha detaylı göreceğiniz gladyatör okuluna ait.




Kamil: Sonuç olarak şehrin sonunu getiren yanardağ aynı zamanda kül ve lavlarla bu kadar zaman bozulmadan saklanmasını sağlamıştır. İtalya'ya gidiyorsanız bence burayı da görmelisiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder